Tävling

Då det gäller frågor som gäller tävlingar inom bruks o lydnad, tillsättning av domare/ändringar, utbildningar för domare, tävlingsledare o tävlingssekreterare kontakta respektive ansvarig nedan.

 

Sammankallande Patrik Ohlsson

Lydnad Bo Isaksson  076-1715623 

Bruks Rune Lövenius 070-6036712

Skydds Vakant

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Hjälp till tävlingsledare lydnad  pp - PDF

Hjälp till tävlingsledare lydnad  WORD -pdf

 

Länk till regler bruksprov

Länk till Lydnadsregler

 

Om bruksprov I bruksprov prövas hunden i både ett lydnadsmoment och ett specialmoment. Genomförandet sker både på en appellplan och i skog och mark.

Om lydnad I lydnadsklass ska hunden läras att utföra ett flertal olika moment både nära föraren och på avstånd. Hunden ska kunna hämta föremål och hoppa över hinder. Momenten sker både med och utan koppel. Viktigt i lydnad är samarbetet mellan förare och hund.

Om IPO Inom Internationell prövningsordning (IPO) ingår fyra olika provformer som syftar till att pröva arbetsförmågan hos hund och förare inom spår, lydnad och skyddsarbete

Om IPO NS Med ett enat nordiskt förslag och gott samarbete med Frans Jansen, ordförande i FCI:s brukskommission, godkände FCI regelförslaget och tävlingsformen blev officiell 2012

Om IPO-R IPO-R är internationella regler för tävlingar inom räddningshundsport. Du kan tävla i spår, ytsök och ruinsök. Proven är utformade med verkliga räddningshundsinsatser i grunden. Alla gör ett lydnadsprogram som också är anpassat till utbildningen för räddningshundar. Grenen stimulerar samarbete mellan förare och hund.

Om Mondioring

Mondioring (MR) skapades av ett antal delegater från olika länder i förhoppning om att detta skulle kunna bli en blandning av olika nationella tävlingsformer som redan existerade. Meningen var att man skulle kunna tävla mot varandra över gränserna. Mondioring betyder också "världsring". Mondioring är en relativt ung skyddsform. Mondioring består av lydnad, hopp och skydd. När man tävlar så gör man hela programmet i en följd utan pauser. Det finns tre klasser, MR1, MR2 och MR3. I Sverige kan man även tävla i MRL (endast lydnadsmomenten) och MRLH (endast lydnads- och hoppmomenten). Ett program tar mellan 20-45 min, beroende på klass. Programmet börjar alltid med lydnadsmomenten följt av hoppmomenten och sist skyddsmomenten. Ordningsföljden för de olika lydnads-, hopp- och skyddsmomenten lottas innan varje tävling. Upplägget av de olika momenten varierar från tävling till tävling. I början av varje tävling och klass visar en provhund hur momenten ska utföras under den aktuella tävlingen.

 

Länk om tävlingar o prov

 

 

 

 

 

© VÄSTRA DISTRIKTET 

C/O Bengt Blomqvist Västra Boljen 144 46396 Nygård
Tel  ordf.: 0732-74 52 20 

Bankgiro: 5249-9373 Officiell e-post adress